Voor het eerst een verkozene halen in de gemeenteraad in 2018, dat zijn de ambities van de PVDA in Geel. Met Greet Daems heeft de PVDA in Geel de ideale spits om sterke sociale oppositie te voeren. Greet is relatief nieuw bij de PVDA. We zijn dan ook heel benieuwd naar haar verhaal.

Kun je jezelf even voorstellen?

Greet DaemsGreet Daems. Ik ben geboren en getogen in Geel. Ik ben daar altijd actief geweest in de scouts. Een echt kind van het jeugdwerk dus. Twaalf jaar geleden ben ik beginnen werken in de basiseducatie in Antwerpen. Ik geef Nederlandse les en alfabetisering aan laaggeschoolde anderstaligen. Op mijn werk ben ik vakbondsafgevaardigde, dicht bij mijn collega’s, maar ook in Brussel wanneer we op straat komen tegen de asociale maatregelen van de regering Michel. In de Kempen ben ik bezig Hart boven Hard mee op de kaart te zetten en in Geel ben ik actief in het Vredeseilandencomité. Naast al deze engagementen heb ik thuis ook nog een levendig huishouden met twee jonge kinderen. Noem me gerust een bezige bij (lacht).

En nu ga je de lijst trekken voor PVDA. Hoe ben je daar terecht gekomen?

Greet. Politiek is eigenlijk een nieuw verhaal voor mij. Tijdens mijn andere engagementen kwam ik de PVDA telkens tegen. Bijvoorbeeld op acties hier in Geel maar ook in Brussel. Ik was altijd gefascineerd over het enthousiasme van de PVDA militanten en de manier waarop zij gaan voor hun idealen. De acties van PVDA vond ik altijd super origineel. De stap naar PVDA was voor mij dan ook een logische keuze. Als mensen me nu aanspreken over het feit dat ik in de politiek ben gestapt... (denkt na) dat voelt nog steeds wat onwennig. Dat klinkt precies als "welkom in de club van de postjespakkers en de zakkenvullers". Maar zo ben ik helemaal niet. Ik doe dit vanuit een maatschappelijk engagement. We maken bij de PVDA de plechtige belofte om ons niet te verrijken aan politiek. Als ik verkozen ben zal ik dan ook met de volle overtuiging mijn zitpenningen voor 100% afstaan.

Hoe schatten jullie de kansen in?

Greet. Wij hebben alle vertrouwen dat we in Geel kunnen doorbreken. PVDA is de laatste jaren meer en meer bekend geworden bij een breed publiek. Graailand van Peter Mertens is bijvoorbeeld al enkele weken het best verkochte non-fictieboek. Raoul Hedebouw en Marco Van Hees doen het fantastisch in het federaal parlement. We zijn ervan overtuigd dat we dit ook lokaal kunnen vertalen. We hebben een sterke ploeg in Geel en een grote achterban. Ons ledenaantal gaat er fors op vooruit. We zijn helemaal klaar om straffe sociale oppositie te voeren. Want in Geel liggen heel wat uitdagingen.

Hoezo? Welke uitdagingen zien jullie concreet?

Greet. We zien veel problemen in Geel. Maar om deze op te lossen zullen er duidelijke sociale keuzes moeten gemaakt worden. Ik denk bijvoorbeeld aan betaalbaar wonen. Veel mensen houden aan het einde van de maand niet genoeg over omdat een te grote hap van hun inkomen naar dure woningen op de private markt gaat. En zij die aankloppen om een sociale huurwoning aan te vragen, botsen dan op de lange wachtlijsten. Die wachtlijsten zie je ook in de kinderopvang en de psycho-sociale hulpverlening. Dan zijn er nog de moeders en vaders die hun kinderen niet alleen met de fiets naar school durven laten gaan omdat het in Geel op verschillende punten veel te gevaarlijk is. Verkeersveiligheid voor de zwakke weggebruikers is voor ons dan ook een belangrijke uitdaging. Mobiliteit is trouwens een algemeen probleem in Geel.

Hoe zou jij dat allemaal aanpakken?

Greet. Ik ben ervan overtuigd dat stad-maken niet alleen gebeurt in de gemeenteraad en in het schepencollege. Stad-maken moet van onderuit komen. In de gemeenteraad moet de stem van de Gelenaar centraal staan. En ook de stem van het sociale middenveld, van de mensen op de werkvloer, de stem van de kwetsbare mensen... Door mijn werk en door mijn maatschappelijke engagementen kom ik in contact met heel veel mensen. Ik ga voortdurend in dialoog met hen, ik luister naar hun verhalen. Ik beschouw het dan ook als mijn taak om met die verhalen naar de gemeenteraad te trekken.

Hebben jullie al een stadsprogramma?

Greet. Daar zijn we volop mee bezig. Ons Geels partijprogramma zal een werk van lange adem zijn. Een echt democratisch proces. We zijn nu al beginnen praten met mensen uit het sociale middenveld en met andere experts. We willen luisteren naar hun ervaring op het terrein, naar hun voorstellen om van Geel een warme en sociale stad te maken. Die gesprekken gaan ons input geven voor een enquête die we gaan opstellen. Daarmee willen we zeker 1000 Gelenaars bevragen naar wat voor hun belangrijk is. Dat zal de ruggengraat worden van ons partijprogramma. Veel werk voor de boeg dus, maar we hebben enorm veel goesting om er met onze ploeg samen tegenaan te gaan.