Diverse stad
De voorbije decennia werd Geel beetje bij beetje een erg diverse stad. Ondertussen heeft meer dan één Gelenaar op tien geen Belgische roots. In onze stad is diversiteit een realiteit. Die verschillende afkomsten, religies, generaties, seksuele geaardheden, mogen echter nooit leiden tot ongelijke behandeling. Voor ons is deze diversiteit geen tikkende tijdbom van conflicten maar een troef, op voorwaarde dat we iedereen gelijke rechten en kansen bieden. Uit onze Grote Bevraging bij meer dan 1000 Gelenaars blijkt duidelijk dat mensen de discriminatie op de woon- en arbeidsmarkt grondig beu zijn.
Wat wij willen
Een. Er is genoeg voor iedereen
- We zorgen ervoor dat er in de stad genoeg sociale voorzieningen zijn, zodat er niet langer concurrentie wordt georganiseerd tussen mensen.
- We voorzien een passend woningaanbod voor alle Gelenaars. We ondersteunen ook alle erkende vluchtelingen die voor het eerst zelf een woning moeten zoeken.
- Iedereen die in nood verkeert, heeft recht op correcte voorzieningen. Wij verwerpen dan ook alle discriminerende voorwaarden zoals taalkennis, verblijfsduur, …
- We voorzien een passend en betaalbaar woningaanbod voor iedereen.
Meer achtergrondinformatie
Er moeten voldoende sociale voorzieningen zijn – denk bijvoorbeeld aan huisvesting. Er mag niet langer concurrentie worden georganiseerd tussen mensen die maar met moeite toegang krijgen tot de schaarse sociale voorzieningen. En laat dat nu net zijn wat er gebeurt door de besparingen in de stadsdiensten en in het OCMW. Het stadsbestuur houdt de schaarste in stand, zogezegd om geen armen aan te trekken. Zo organiseert zij concurrentie en wrijvingen tussen de talrijke bewoners die recht hebben op sociale voorzieningen.
Het tekort aan waardig werk, dienstverlening en sociale voorzieningen is een van de voornaamste aanleidingen van spanningen tussen werkende mensen. Om het leven in diversiteit te doen slagen, moeten we afstappen van het blinde besparingsbeleid en juist meer investeren. Het stadsbestuur doet het tegendeel. Het blijft maar besparen.
De stad kan het goede voorbeeld geven en elke vorm van discriminatie in haar personeelsbeleid uitsluiten. Positief gesteld: er is een ambitieus en geïntegreerd personeelsbeleid nodig met expliciete aandacht voor diversiteit. De stad zou ook meer oog moeten hebben voor praktisch geschoolde mensen. Nu kunnen mensen vaak enkel terecht bij bv de Groendienst. Andere functies zouden ook moeten worden opengesteld voor mensen met elders verworven competenties.
Het stads- en onderwijzend personeel moet een afspiegeling zijn van de diversiteit van de hele Geelse bevolking. Via streefcijfers moeten duidelijke ambities worden geformuleerd over de instroom van werkzoekenden die moeilijk aan de slag geraken: mensen met een handicap, jongeren, 55+’ers, mensen met een migratieachtergrond.
Dit moet ook gelden voor de hoogste salarisschalen. Zo tonen we dat de stad iedereen naar waarde schat. Geel zal op dit vlak een heel andere koers moeten varen. Het spreekt immers vanzelf dat dit nooit kan lukken als men maar blijft ‘wegsaneren’ i.p.v. aan te werven. In haar aanwervingsbeleid moet de stad ook een reeks barrières opheffen. Zo moet ze bijvoorbeeld meer rekening houden met verworven competenties of met diploma’s die werden behaald in het herkomstland van de sollicitanten. Dat geldt eveneens voor opgedane praktische arbeidservaringen.
Het is tijd voor een omslag. De stad moet trots zijn op haar diversiteit door in haar promotiemateriaal kleurrijke stadsbewoners op te nemen. Affiches met alleen maar witte Gelenaars behoren tot het verleden. Verder willen we alle evenementen ondersteunen die de diversiteit in de verf zetten. Iedereen mag weten dat we trots zijn op elke inwoner van de stad.
Om de ontmoeting tussen de culturen, nationaliteiten en etnische groepen te bevorderen, willen we meer investeren in culturele en sportieve ontmoetingsplaatsen in wijken; via buurtwerk en buurthuizen. Buurthuizen zijn bij uitstek plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten, zich wederzijds versterken, netwerken uitbouwen, … kortom: beter kunnen deelnemen aan de samenleving. De sportvelden aan de Leunen zijn vandaag al een mooi voorbeeld van zo’n sportieve ontmoetingsplek, maar het mag daar niet bij blijven.
Twee. Een open stad waar iedereen meewerkt
- We stellen een stedelijk actieplan tegen racisme en discriminatie op. Met concrete doelstellingen en een jaarlijkse evaluatie.
- Het personeel van de stadsdiensten en van het stedelijk onderwijs moet een afspiegeling worden van de diversiteit in de stad door streefcijfers (quota) vast te leggen.
- We zullen investeren in sportieve en culturele ontmoetingsplaatsen in wijken, in het buurtwerk en in buurthuizen waar bewoners elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten.
- Pestbelastingen zoals de ‘imagotaks’ en de ‘vreemdelingentaks’, die minder begoede etnische minderheden viseren, schaffen we onmiddellijk af.
- We voeren proactieve praktijktesten in om discriminatie op te sporen, in de eerste plaats op de woon- en de arbeidsmarkt.
- We schaffen het hoofddoekverbod af, zowel in de stadsdiensten als in onze scholen
Meer achtergrondinformatie
Zowel onderzoek als de eigen ervaring van werkzoekenden in Geel toont aan dat nogal wat werkgevers en interimkantoren een sollicitant geen kans geven als hij Mohamed heet en niet Jan. Ook als ze allebei hetzelfde profiel hebben en dezelfde antwoorden geven bij sollicitatietests.
PVDA vraagt een wettelijk kader om praktijktesten en mystery calls mogelijk te maken.
Bij praktijktesten worden er twee gelijkaardige cv’s opgestuurd met telkens één verschil dat tot discriminatie kan leiden (herkomst, leeftijd, handicap, gender, religieuze overtuiging, ...) Praktijktesten zijn belangrijk om discriminerend gedrag objectief aan te tonen.
Werkgevers worden opgebeld tijdens een mystery call om na te gaan of hij/zij ingaan op een discriminerende vraag van een mogelijke klant.
Praktijktesten kunnen ook gebruikt worden om discriminatie op de woonmarkt aan te tonen. Een experiment in Gent heeft aangetoond dat praktijktesten wel degelijk werken. In Gent blijkt dat in één jaar tijd de discriminatie van mensen met een beperking gezakt is van 21 naar 15 procent. Voor mensen met een migratieachtergrond was de daling nog een stuk scherper: van 26 naar 14 procent.
Recente experimenten van PVDA tonen aan dat praktijktesten nog steeds noodzakelijk zijn op de huurmarkt.
Drie. Menswaardige opvang van vluchtelingen
Meer achtergrondinformatie
Vluchten doe je niet voor je plezier. Je wordt ertoe gedwongen om te kunnen overleven. Door de globalisering, de economische crisis, de oorlogen en de klimaatopwarming – waarvoor het Westen vaak de verantwoordelijkheid meedraagt – moeten vandaag miljoenen mensen in de wereld hun land ontvluchten. Inzake opvangplaatsen voor vluchtelingen bengelt Geel achteraan het lijstje van Kempense steden en gemeenten. Wij kiezen ervoor te blijven voorzien in menswaardige opvang van vluchtelingen en om het aantal opvangplaatsen op te trekken. Wie de hel heeft moeten ontvluchten, kan op onze hulp rekenen om in een veilige omgeving een nieuw leven op te bouwen… Een leven waar wij allemaal beter van worden.