Kindvriendelijke stad
In Geel is meer dan één op de tien inwoners jonger dan twaalf jaar. We maken van Geel een kindvriendelijke stad die hen omarmt als volwaardige medeburgers. Niet alleen later, als volwassenen, maar nu. Wij willen een stad waar de overheid kinderopvang van kwaliteit uitbouwt. Een stad waar de publieke ruimte en infrastructuur kindvriendelijk zijn en waar kinderen daar zelfstandig gebruik van kunnen maken. Een stad ook met een divers en laagdrempelig vrijetijdsaanbod. In zo’n stad is er constant dialoog tussen beleidsmakers, het middenveld en de kinderen zelf en zorgt kinderparticipatie voor een voortdurende stroom van signalen, ideeën en meningen.
Wat wij willen
Eén. Een publieke kinderopvang als norm
- We garanderen voor elke baby en peuter het recht op een plaats in een kinderopvang op een redelijke afstand van thuis en waar de dagprijs afhankelijk is van het gezinsinkomen.
- We onderzoeken of de stad zelf een sterke stedelijke kinderopvang kan uitbouwen om het capaciteitsprobleem op te lossen. Met voldoende personeel en een goede infrastructuur.
- In de stedelijke kinderopvang werken we naar een kindratio van één begeleid(st)er per vijf kinderen, in plaats van de negen kinderen vandaag.
- We maken de job van kinderbegeleider aantrekkelijker, door betere arbeidsvoorwaarden en een betere verloning.
Meer achtergrondinformatie
Kinderen tussen nul en zes jaar halen veel profijt uit een stimulerend aanbod van kinderopvang, pedagogische ondersteuning en kleuteronderwijs, zowel op vlak van cognitieve als sociale ontwikkeling. Kunnen ze in hun prille levensjaren rekenen op kwaliteitsvolle diensten, dan komt dat hun verdere ontwikkeling en ontplooiingskansen ten goede.
Elke baby en peuter heeft recht op een plaats in een opvang op een redelijke afstand van de woonplaats en waar je een dagprijs betaalt afhankelijk van je gezinsinkomen.
We kampen in Vlaanderen met een kinderopvangcrisis: te weinig plaatsen, te veel kinderen per kinderbegeleider, te lage lonen.
Ook in Geel worden kersverse ouders al meteen geconfronteerd met lange wachtlijsten bij de kinderopvang. Om het tekort in de kinderopvang op te lossen, onderzoeken we of de stad zelf een kindvriendelijke en sociale crèche kan oprichten. Een sterke stedelijke kinderopvang neemt het voortouw op vlak van kwaliteit.
Door de kindratio te verlagen, zetten we een eerste stap richting verlaging van de werkdruk. Maar daarvoor zijn er meer mensen nodig in de sector, veel meer. Daarom maken we de job weer aantrekkelijk. Nu krijgen kinderbegeleiders de slechtst betaalde lonen van het land, hoewel zij de verantwoordelijkheid dragen voor de allerkleinste kinderen in onze samenleving. Die lonen moeten dan ook fors omhoog.
De dagelijkse veldslag van job en gezin, met daarbij het geloop en de zorg voor opvang en babysit, is vaak een dolle carrousel. Werkgevers eisen meer flexibiliteit met almaar variabeler uurroosters. De ouders moeten dat allemaal bolwerken. Maar het huishoudelijk reglement van de kinderopvang is vandaag vaak te rigide. Het drijft ouders op kosten. In een stedelijke kinderopvang kunnen we dit veranderen. Het systeem van snipperdagen schaffen we af. Voor gewettigde afwezigheden en bij voorafgaande verwittiging rekenen we de kosten niet langer aan.
De PVDA is de enige partij die écht opkomt voor openbare kinderopvang. Dat is de enige manier om het belang van de kinderen en ouders boven het winstbelang te stellen. Winstbejag in de zorg duwt de kwaliteit en arbeidsvoorwaarden achteruit. Of er komen hogere prijzen voor wie kwaliteit wil.
Twee. Vrije tijd voor kinderen
- We zorgen voor een breed, laagdrempelig speelaanbod voor kinderen op de pleinen in de stad: gratis en zonder inschrijvingen.
- We voorzien in de schoolvakanties meer laagdrempelige dagkampen voor kinderen, waar elk kind een plaatsje krijgt. Ook de allerkleinsten en wel vanaf ze naar school gaan.
- We maken naschoolse opvang betaalbaar voor iedereen zodat ouders niet moeten thuisblijven, of minder moeten gaan werken, om voor hun kinderen te zorgen. We voorzien voldoende en vlot bereikbare opvangplaatsen.
- We maken de initiatieven van thuisoppas voor zieke kindjes meer bekend, zodat ouders weten hoe goedkope thuisoppas voor zieke kindjes te boeken.
Meer achtergrondinformatie
Vrijetijdsbesteding is belangrijk voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van kinderen en jongeren.
Sportkampjes, boerderijkampen, musicalkampen,... ze hebben elk jaar opnieuw te maken met wachtlijsten. Dat zorgt voor stress bij het inschrijven en competitie tussen ouders.
Geen plaats hebben is een grote teleurstelling voor de kinderen en een grote zorg voor de ouders die een andere oplossing uit hun hoed moeten toveren.
De combinatie van een job - of het zoeken ernaar - met het opvoeden van de kinderen en daarbij de zorg voor opvang en babysit, loopt dikwijls niet van een leien dakje.
Werkgevers eisen meer flexibiliteit met almaar variabeler uurroosters. De ouders moeten dat allemaal maar zien te bolwerken. Ook tijdens de vakanties is het steeds weer puzzelen om hun kinderen een betaalbare en goede vakantie te bezorgen.
De speelfabriek biedt leuke activiteiten zonder inschrijvingen, gewoon voor iedereen. Maar dat is enkel van maandag tot donderdag. Ook op vrijdag zou de speelfabriek zonder inschrijvingen toegankelijk moeten zijn.
We ondersteunen organisaties zodat ze een groter aanbod kunnen bieden. We brengen ook in kaart waar de noden het grootst zijn, om dan vanuit de stedelijke jeugddienst nieuwe initiatieven te nemen.
Ook voor de allerkleinsten moet er een plaatsje zijn. Kinderen kunnen vanaf 2,5 jaar naar school, maar veel dagkampen staan alleen open vanaf 3 jaar. Wat moeten ouders in vakanties doen als hun kind nog geen drie is?
De voor- en naschoolse opvang wordt duurder, is vaak moeilijk bereikbaar of zit constant propvol. Ook hier moeten er extra plaatsen komen. ’s Middags laten betalen voor middagbewaking is de ouders voor voldongen feiten plaatsen. Ze kunnen toch niet 's middags het kind voor een half uur naar huis nemen?
Is je kind voor langere tijd ziek, dan is het niet gemakkelijk een oppas te regelen. En als ouder thuisblijven is vaak moeilijk en financieel niet interessant. Er bestaan goede initiatieven zoals ‘Thuisoppas zieke kinderen’ van de mutualiteiten, maar die zijn nog te weinig bekend bij ouders. We zorgen ervoor dat ouders weten dat ze goedkope thuisoppas voor zieke kindjes kunnen boeken.
Drie. Publieke ruimte voor kinderen
- We willen voldoende speelruimte in het centrum en alle deeldorpen. Alle kinderen hebben recht op een speelterrein op maximaal 300 meter van thuis.
- Bij de inrichting van straten houden we zoveel mogelijk rekening met ‘speelaanleidingen’, dat zijn objecten of situaties die kinderen aanzetten tot spelen zonder dat ze per se speeltuigen zijn.
- We zorgen voor veilige, rustige straten rondom scholen zodat kinderen veilig naar school kunnen.
- Kinderen houden van natuur. We zorgen voor meer groen in de stad, bij de heraanleg van pleinen en straten houden we daar rekening mee.
- Publieke ruimte moet toegankelijk zijn. We willen buggy-vriendelijke straten, parken en openbaar vervoer.
Meer achtergrondinformatie
Al spelend leren kinderen motorische en sociale vaardigheden. In Geel groeien steeds meer kinderen op in appartementen of kleine woningen zonder tuin. Het is belangrijk dicht bij huis en kosteloos te kunnen spelen en vriendjes te maken. Wij willen dat elk kind binnen een straal van 300 meter van thuis een veilige speelplek heeft.
Daarvoor moet de stad niet overal speelruimtes ‘bouwen’, ze kan ook creatief zijn. Het kan bijvoorbeeld ook door buurtscholen in het weekend open te stellen. Maar ook door kleine speeltuigen en speelaanleidingen, bijvoorbeeld een uitnodigend parcours in de openbare ruimte. Speelruimte creëren is de eerste stap, degelijk onderhoud ervan is de tweede stap en ook dat is nodig.
In plaatsen waar veel gezinnen met kinderen wonen, willen we geen enkel plekje verloren laten gaan. We richten straten speciaal in met ‘speelaanleidingen’. Een muurtje, een boom, dingen waar ze op en in kunnen klimmen en klauteren. Je kan straten zo organiseren dat kinderen er speelaanleidingen vinden, bijvoorbeeld door op het voetpad een hinkelspel aan te brengen.
Publieke ruimte moet ook toegankelijk zijn. Dit betekent buggy-vriendelijke straten, parken en openbaar vervoer.
Vier. Informatie en inspraak voor kinderen en jongeren
- We maken werk van laagdrempelige communicatie naar kinderen via diverse kanalen. We bieden kinderen verschillende mogelijkheden om hun mening te geven.
- Voor iedereen die betrokken is bij het jeugdwerk en de kinderopvang, voorzien we regelmatig bijscholing, vorming en omkadering.
- Geel moet inspanningen leveren om het label ‘Kindvriendelijke stad’ te behouden.
Meer achtergrondinformatie
Kinderen en jongeren vinden het belangrijk om mee na te denken over de stad waarin ze wonen. Wij nemen kinderen ernstig in hun ideeën en bedenkingen. Burgerschap kan alleen vanuit wederzijds vertrouwen en respect. De stad moet kinderen en jongeren verschillende mogelijkheden bieden om te participeren aan het beleid. Participatie vraagt informatie en empowerment. We blijven investeren in de kinder- en jeugdorganisaties, zowel de vrijwillige als de professionele. Ze bieden kinderen en jongeren een tweede thuis, een veilige omgeving om zichzelf te zijn, om problemen te bespreken en om nieuwe dingen te ontdekken. Voor informatie en participatie vinden kinderen en jongeren de jeugdwerkers belangrijke tussenpersonen.
We voorzien regelmatige bijscholing, vorming en omkadering voor alle betrokkenen bij het jeugdwerk en de kinderopvang. Vrijwilligers en professionals worden immers almaar meer geconfronteerd met psychologische problemen, kansarmoede, racisme… en weten niet altijd goed hoe daarmee om te gaan.
Tot slot willen wij dat Geel blijft investeren in het UNICEF-label ‘Kindvriendelijke stad’.