Skip to content

PVDA trekt met jonge en volkse ploeg naar de verkiezingen in juni

PVDA trekt met jonge en volkse ploeg naar de verkiezingen in juni

De PVDA legt de lat hoog voor de verkiezingen van 9 juni en kiest voor de vier hoogste plaatsen op haar federale en Vlaamse lijst in de provincie Antwerpen resoluut voor een jonge en volkse ploeg. “Wij trekken met 2 maal 4 sterke kandidaten naar de verkiezingen”, zegt algemeen secretaris Peter Mertens. “Vier parlementsleden met ervaring en vier nieuwe kandidaten. Daarbij geven we plaats aan jongeren, arbeiders en mensen met wortels in de migratie. Mensen die weten waar hun leeftijdsgenoten, collega’s en buren van wakker liggen en hun punten op tafel kunnen leggen.”

Algemeen secretaris en huidig Kamerlid Peter Mertens trekt zoals bekend de federale PVDA-lijst in de provincie Antwerpen. 
Op plaats twee staat de Geelse Greet Daems (43), die in 2019 voor het eerst verkozen werd in de Kamer. “Toen ik vijf jaar geleden verkozen werd, was dat echt een verrassing”, herinnert Daems zich. Ondertussen staat de PVDA nog een pak sterker in de Kempen. “Onze afdelingen groeien, we zijn aanwezig op het terrein. Die Kempische stem wil ik ook in het parlement nog luider laten klinken.” 
Daems is moeder van twee tienerdochters en werkte lang als leerkracht Nederlands voor anderstaligen. Ze is een bekend gezicht in het Geelse verenigingsleven en laat ook van zich horen in de gemeenteraad van Geel.

Manal Toumi komt op plaats drie te staan. De Deurnese, 29 jaar jong, zal bij heel wat jongeren een belletje doen rinkelen als influencer op Instagram en TikTok. Ze maakt er video’s over beauty en mode, maar ook over boeken en… politiek. Over de strijd tegen racisme, bijvoorbeeld. “Antiracisme, dat zit echt in min DNA”, zegt Toumi, die zelf Marokkaanse roots heeft. “Daarom heb ik mee mijn schouders gezet onder het festival DiverCity, waar we duizenden jongeren samenbrengen om de diversiteit in onze samenleving te tonen en samen te feesten.” Toumi is juriste van opleiding.

De vierde plaats is voor Abdelaziz El Fadili (47), arbeider bij Indaver in de Antwerpse haven. Hij werkt er als procesoperator en is actief bij het ABVV. “Veel politici begrijpen de realiteit van mij en mijn collega’s niet”, zegt El Fadili. “Het wordt dringend tijd dat er meer arbeiders in het parlement zitten. De prijzen stijgen sneller dan onze lonen, het wordt steeds duurder om naar de supermarkt te gaan. Daar zou de regering veel meer voor moeten doen.” In zijn vrije tijd staat El Fadili op het veld als jeugdscheidsrechter, of in de tribune op de Bosuil om te supporteren voor Antwerp.

De lijst voor het Vlaams parlement wordt getrokken door Jos D’Haese, met Lise Vandecasteele (41) op twee. Vandecasteele is huisarts bij Geneeskunde voor het Volk en volksvertegenwoordiger in het Vlaams parlement. Ze beet zich er vast in het zorgbeleid van de Vlaamse regering, en met resultaat. Samen met vakbonden en middenveldorganisaties hield ze de privatisering van de openbare ouderenzorg tegen. Ze zette ook de crisis in de kinderopvang mee op de agenda, wat haar een serieuze botsing met parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) opleverde. Vandecasteele schreef haar ervaringen neer in het boek ‘Wassen, plassen, slapen, klaar’. “In mijn boek beschrijf ik hoe het misloopt in de zorg, maar ook hoe het beter kan”, zegt ze. “Daar wil ik de komende vijf jaar vol voor gaan, in het parlement en daarbuiten."

Op de derde plaats zal je op 9 juni het bolletje rood kunnen kleuren naast de naam van Raf Van Gestel (54). Als chemiearbeider bij Air Liquide, een bedrijf dat waterstof maakt op de site van BASF, moet je hem niet wijsmaken dat er geen geld zou zijn. “Tijdens de energiecrisis werden er in de petrochemie enorme overwinsten gemaakt”, zegt Van Gestel, die het als vertegenwoordiger van de vakbond gewoon is om het woord te nemen. “Maar ondertussen moest ik wel duizenden euro’s opleggen voor mijn energiefactuur. Die onrechtvaardigheid moet er uit.” Van Gestel woont in Brasschaat, de gemeente van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), waar hij erg actief is in zijn wijkcomité.

Amina Vandenheuvel sluit de top 4 voor het Vlaams parlement af. Ze is de jongste kandidaat bij de komende verkiezingen, amper 22 jaar. Maar de studente filosofie heeft al heel wat ervaring opgedaan als voorzitter van de Antwerpse afdeling van RedFox, de jongerenbeweging van de PVDA. “Samen met Manal heb ik DiverCity op poten gezet, een festival voor jongeren en door jongeren, met honderden vrijwilligers”, zegt Vandenheuvel. “Dan zie je wat jongeren in hun marge hebben. Het wordt tijd dat er in het parlement niet alleen over ons gesproken wordt, maar ook dóór ons.” Vandenheuvel woont in Borgerhout, is afkomstig uit Mechelen en heeft Marokkaanse roots.

Wie is wie?

Federaal parlement

 1. Peter Mertens

 2. Greet Daems

Leeftijd: 43 jaar
Woonplaats: Geel

 • Federaal volksvertegenwoordiger, waar ze zich focuste op de thema’s klimaat en migratie
 • Kempenaar in hart en nieren, waar ze zich bij de Scouts, Rikolto-Vredeseilanden, Hart boven Hard en het ACOD geëngageerd heeft. Gemeenteraadslid in Geel
 • Mama van twee tienerdochters
 • Voormalig leerkracht Nederlands aan anderstaligen
 1. Manal Toumi

Leeftijd: 29
Woonplaats: Deurne

 • Influencer rond beauty, mode en boeken
 • Anti-racist, mede-organisator van het festival DiverCity
 • Jurist van opleiding
 • Marokkaanse roots
 1. Abdelaziz El Fadili

Leeftijd: 47
Woonplaats: Deurne

 • Arbeider bij Indaver, actief bij ABVV
 • Jeugdscheidsrechter en supporter Antwerp
 • Vader van drie kinderen
 • Zoon van een mijnwerker uit Charleroi

Vlaams parlement

 1. Jos D’Haese

 2. Lise Vandecasteele

Leeftijd: 41
Woonplaats: Antwerpen

 • Vlaams volksvertegenwoordiger met focus op zorg en welzijn
 • Huisarts bij Geneeskunde voor het Volk in Hoboken
 • Auteur van het boek ‘Wassen, plassen, slapen, klaar’, over de crisis in de zorg en hoe er uit te geraken
 • Geboren en getogen in Antwerpen, woont in Harmoniewijk met haar man en twee dochters
 1. Raf Van Gestel

Leeftijd: 54
Woonplaats: Brasschaat

 • Chemiearbeider in vol continue shiftregime bij Air Liquide (op de site van BASF), actief bij de Algemene Centrale van het ABVV
 • Twee volwassen kinderen en een echtgenote die werkt in de zorg
 • Actief in wijkcomité in Brasschaat
 • Trekt er graag op uit met de fiets
 1. Amina Vandenheuvel

Leeftijd: 22
Woonplaats: Borgerhout

 • Voorzitter RedFox Antwerpen, samen met Manal organisatrice van DiverCity
 • Borgerhoutenaar, afkomstig uit Mechelen met Marokkaanse roots
 • Student filosofie met studentenjob in de horeca
 • Houd van festivals, concerten en koers kijken (en zelf fietsen)