Skip to content

PVDA krijgt een vaste secretariaatsmedewerker voor de Kempen

PVDA krijgt een vaste secretariaatsmedewerker voor de Kempen
 
 

De PVDA groeit, in de peilingen en op het terrein! Bovendien maakten we van alle partijen de allerbeste indruk tijdens de coronacrisis. Om deze groei nu stevig te verankeren, verwelkomen we met trots een voltijdse secretariaatsmedewerker in onze ploeg. Maak hier kennis met Eline Petit. Zij zal vanaf nu onze lokale secretariaten in Turnhout en Geel in goede banen leiden en zo ons werk op het terrein in heel de Kempen helpen versterken.Eline bracht haar jeugd door in Oostende, maar woont intussen al zes jaar in de Kempen. Al die tijd was ze actief voor de PVDA. Zo stond ze onder andere op de lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Turnhout in 2018. Voor sommigen is Eline dus geen nieuw gezicht. We stellen haar wel nog steeds graag voor met een kort gesprek.

Dag Eline. Je gaat binnenkort vast in dienst bij de PVDA. Hoe is jouw engagement ooit begonnen?

"Na mijn middelbare school in Oostende, ging ik Kunstwetenschappen studeren in Leuven. Daar werd ik in de eerste week van het academiejaar lid van Comac, de studentenvereniging van de PVDA. Ik voelde me echt thuis is deze enthousiaste en sociaal geëngageerde groep studenten. Vroeger dacht ik altijd dat 'de politiek' een saaie zaak was, iets voor mensen die opzettelijk boven de hoofden van de bevolking spraken en ondertussen hun eigen zakken vulden. Bij Comac zag ik dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Daar kwam ik in contact met mensen die zich dagelijks inzetten, zonder eigenbelang, samen met gewone mensen, om zo het echte verschil te maken. Dit motiveerde mij enorm om ook mezelf te engageren in deze sociale strijd, die ons tenslotte allemaal aanbelangt. Toen ik uit Leuven vertrok, sloot ik me dus ook zonder twijfelen aan bij de PVDA om die strijd te blijven voeren."

Na je studies in Leuven, verhuisde je naar de Kempen?

"Klopt. Al was dat niet mijn eerste keuze (lacht). Neen, de Kempen is een hele mooie streek waar ik intussen ook graag woon, maar mijn verhuis was eerder noodgedwongen. In Oostende groeide ik op in diepe armoede. Die problemen raakten niet opgelost. Daarom besloot ik om te gaan werken en zo mijn alleenstaande moeder, jongere broer en zus financieel te onderhouden. Die wens om armoede uit de wereld te helpen, is nog steeds de motor van mijn sociale en politieke engagement. Om mijn familie te kunnen helpen, had ik zo snel mogelijk een job en onderdak nodig. Deze vond ik in Turnhout, waar ik bij mijn schoonfamilie introk. Ik ging dus tweemaal de liefde achterna, voor mijn familie en voor mijn vriend. Dat was een moeilijke periode, maar ik heb er zeker en vast geen spijt van."

In die periode werd je dus ook lid van de PVDA?

"Ja, het waren drukke dagen. Ik werkte fulltime, schipperde tussen Oostende en Turnhout en moest volledig nieuwe vriendschappen sluiten in een onbekende stad. Gelukkig kan ik wel tegen een flinke portie stress, in al die drukte voltooide ik ook een opleiding aan het volwassenenonderwijs in het HIVSET. Ook al veranderde er dus in korte tijd veel in mijn jonge leven, bleef mijn engagement altijd branden. Toen ik lid werd in Turnhout was alles nog heel nieuw en moest ik vaak aan vrienden uitleggen wat PVDA betekende. Ondertussen zijn we een echte sociale en linkse kracht geworden die nog steeds blijft groeien. Ik ben heel blij hier deel van uit te maken en aan bij te dragen. Dat er naast Turnhout nu ook in Geel een secretariaat wordt geopend is fantastisch en zal een echte boost zijn voor de hele Kempen. Onze kameraden in Herentals, Mol, Westerlo en Heist-op-den-Berg zullen hier ook zeker baat bij hebben."

Wat maakt de PVDA zo bijzonder voor jou?

 “De oplossing zal niet komen van politici die slapend rijk worden en die ver boven de gewone mens leven. Ik geloof in de volksvertegenwoordigers van de PVDA die leven van een gemiddeld arbeidersloon en bovendien hun zitpenningen afstaan. Een betere wereld is mogelijk, maar dan moeten we afstappen van het kapitalistisch systeem dat altijd de winst voor enkelen laat voorgaan op het welzijn van de meerderheid van de bevolking. Dat werd in de huidige coronacrisis opnieuw overduidelijk. Ik heb van heel dichtbij meegemaakt hoe dit systeem met mensen omgaat en hoe weinig mens je jezelf nog voelt eens je door de grote mazen van het net valt. Met zo'n onmenselijke wereld kan ik het nooit eens worden. Alleen bij de PVDA vind ik een politiek terug die écht om de mensen geeft. Eerst de mensen, niet de winst. Dat is niet gewoon een slogan, het is een levenswijze die de Partij elke dag opnieuw in praktijk brengt. Geen woorden maar daden. Geen geroep aan de zijlijn, maar de handen uit de mouwen steken. Niets typeert de PVDA beter. Dat is exact hoe ik me ook voel. Een perfect match, dus (lacht).”

Je hebt een hele sollicitatieprocedure doorlopen. Wat was voor jou de belangrijkste reden om op deze vacature in te gaan?

"Toen ik in Turnhout kwam wonen, draaide ik eerst via interim nachtshiften op een inpakafdeling in het industrieterrein. Daarna werkte ik jarenlang in twee winkelketens als assistent-verantwoordelijke. En ik deed die jobs ook graag, ik had fijne collega's en was trots op mijn werk. Maar ik was ook aan een nieuwe uitdaging toe, iets waar ik mezelf in kon smijten. Ik wilde meewerken aan een sociaal project waar ik honderd procent achter sta. En op die manier zowel de PVDA vooruit helpen, als mezelf ontplooien door al mijn talenten te benutten. De beslissing was snel genomen."

Wat is volgens jou de belangrijkste uitdaging, wat wil je zeker aanpakken?

"Onze mensen doen heel goed werk, op het terrein en in het parlement. Maar we kunnen dit alleen doen als we een sterke partij met veel leden achter ons hebben staan. De Partij zit enorm in de lift, het is nu belangrijk om op die groei in te zetten. Daarom wil ik helpen om de zichtbaarheid en de toegankelijkheid van onze secretariaten in Turnhout en Geel zo groot mogelijk te maken. Ook zal ik onze lokale werkingen in de regio's Herentals, Zuiderkempen, Heist en Mol ondersteunen om met nieuwe krachten aan de slag te gaan."

Wat doe je in jouw vrije tijd?

"Mijn boekenkast herorganiseren (lacht). Ik lees heel graag en veel, maar mijn lijstje met boeken die ik nog wil lezen wordt elke dag langer. Ook schrijf ik graag zelf. Wie weet moet ik ooit plaats maken om mijn eigen boeken in die boekenkast te krijgen (lacht)."

Hoe kunnen mensen je bereiken?

"Bezoekers zijn welkom op Local Social in Turnhout en in De Kameraad in Geel! Je kan me ook bereiken via mail op turnhout@pvda.be of geel@pvda.be of een berichtje sturen naar 0471 57 30 74 ."

Heel erg bedankt voor dit gesprek, Eline. Wij kijken er alvast naar uit.

"Graag gedaan, ik ook!"