Skip to content

Geen excuses meer. Stop doorrijdend vrachtverkeer

Geen excuses meer. Stop doorrijdend vrachtverkeer
 

PVDA eist dat het stadsbestuur dringend actie onderneemt tegen het doorrijdende zware vrachtverkeer door St. Dimpna. Om het probleem zichtbaar aan te klagen trekken PVDA-leden door St. Dimpna met een affiche.

1 september staat voor de deur en dat betekent dat leerlingen van 5 scholen op St. Dimpna opnieuw de weg moeten delen met zwaar vrachtverkeer. “Levensgevaarlijk” zegt Greet Daems, PVDA-gemeenteraadslid en federaal parlementslid. “Wij eisen dat het stadsbestuur actie onderneemt. Effectieve maatregelen blijven uit, hoewel ze echt dringend zijn. Wij willen niet wachten totdat de ring zal worden doorgetrokken of erger nog: totdat er een (zoveelste) ongeluk gebeurt.”
PVDA heeft dit probleem al vaker aangekaart, maar stuit telkens op een muur. Het stadsbestuur zegt keer op keer niet bevoegd te zijn om zwaar doorrijdend vrachtverkeer te verbieden omdat de Gasthuisstraat een gewestweg is. PVDA heeft altijd aangegeven dat er niet hard genoeg op tafel wordt geklopt bij de Vlaamse regering – Het zijn immers dezelfde partijen (CD&V en NV-A) die daar de plak zwaaien. “Maar gemeentebesturen kunnen wél vrachtverkeer op haar grondgebied verbieden. Dat is al eerder gebeurd” zegt Greet Daems. “Al in maart 2018 heeft toenmalig Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts toestemming gegeven aan de Wase gemeentebesturen om maatregelen te nemen tegen doorgaand zwaar vrachtverkeer in de regio. Wat in het Waasland kan, moet in Geel ook kunnen. Het stadsbestuur kan zich niet meer verschuilen achter excuses over bevoegdheden.”
PVDA-leden zijn al met de bewoners van de Gasthuisstraat, St. Dimpnaplein en Logen gaan praten en trekken ook deur aan deur met een affiche om aandacht te vragen voor dit grote pijnpunt. Dat er grote bereidheid is om deze affiche op te hangen is een belangrijk signaal naar het stadsbestuur.


Op de gemeenteraad van 6/9 zal Greet Daems nogmaals onze eisen naar voor schuiven:
1) Een onmiddellijk verbod op doorrijdend vrachtverkeer in het centrum.
2) Wanneer het niet mogelijk is om rond de stad te rijden, mag zwaar vrachtverkeer enkel passeren wanneer er geen leerlingen onderweg zijn van en naar school.